Din guide till Rawfood i fjällen

Fjällvandringstider och svampplockarsäsong är i full fart, det perfekta tillfället för mig att sammanställa mina allra bästa tips och idéer för rawfood i fjällen. Så vare sig du kör stenhårt med 100% procent rawfood, vill äta veganskt eller helt enkelt skulle vilja prova jobba in mer rawfood i din kost, även när du beger dig till fjälls, ska jag idag hjälpa dig att få en fjällupplevelse som är ännu lite ljuvligare och grönare.

Varför jag skriver det här inlägget är på grund av en fjällvandringstur jag blev medbjuden på förra sommaren när jag höll på att göra en detox där jag endast åt rawfood. Det var en tre dagars tur och i och med att dagarna började närma sig insåg jag att jag inte hade någon aning om vad jag kunde ta med mig att äta. Det finns visserligen en mängd tips på rawfood när man campar men nästan inget fokuserar på lättvikt,  man kan ju inte precis bära med sig tunga vattenmeloner och morötter på ett fjäll. Och att packa med sig pasta och bröd nu när jag var van att leva på färska frukter och grönsaker skulle ge kroppen en chock. Självklart tog jag därför tillfället i akt och gjorde hela denna fjälltur till ett test där jag skulle undersöka hur man på bästa och enklaste sätt äter mer Raw Food i fjällen.

Så vad ska man tänka på? Rawfood brukar ofta kräva att man äter ganska stora mängder så för att du inte ska behöva släpa med dig en hel tung buffé av frukt och grönt på din vandring gäller det att packa så näringstät och energität mat som möjligt. Olika frön och nötter är utmärkta exempel på energität mat som är rawfood, rika på mineraler och väger inte så mycket. Av dessa gjorde jag egna bars (eller så köper du färdiga, det funkar lika bra) samt torkade eget fröbröd med extra kryddor i så att de inte bara skulle smaka frön. Även torkade frukter och bär är utmärkta alternativ att ta med sig för att få i sig både vitaminer, mineraler och andra spårämnen. Nuförtiden tar jag alltid med mig torkade dadlar när jag vandrar då dessa frukter är fulla av energi och perfekta att äta för att snabbt återhämta sig när man känner att man håller på att dippa.

Om du någon gång har varit i en situation där du nästan bara ätit torkad mat i flera dagar så vet du dock att man kan bli nästan galen av smaken av torkad mat till slut, för att inte tala om hur uttorkad man dessutom lätt blir. Därför är det viktigt att hitta sätt att undvika att endast äta torr mat. Mitt allra bästa tips för detta, som jag provade för första gången förra sommaren och blev positivt överraskad av, är att torka sådant som går att blötlägga igen när du är i fjällen. Min absoluta favorit är ananas, en frukt som passar utmärkt för detta. Skär upp ananasen, torka på låg värme med ugnsluckan lite öppen (eller använd en torkugn om du har tillgång till en sådan), lägg sedan ner ananasbitarna tillsammans med vatten i ex. en kåsa och låt stå i 2 – 4 timmar så hinner den svälla och smakar nästan som den färska saftiga frukten du började med. Om du inte har så lång tid på dig innan du ska fortsätta vandra kan du lägga dem i en vattenfylld burk i ryggsäcken, se bara till så att den har ett helt tätslutande lock så att du inte får ananasvatten fulla ryggsäcken! Även banan är en frukt som funkar bra att torka och jag brukar torka dem under lite kortare stund än ananasen så att de fortfarande är sega och slänga med lite kanelpulver så får jag något som smakar förvånansvärt likt kanelbulle när jag sitter där på fjället.

Mitt allra allra bästa tips när det gäller just färsk mat på fjället dock är att kolla över vad som redan finns där. Vi har tur nog att leva i en miljö som förvandlas till ett paradis av bär den här tiden på året så glöm inte att blåbär, lingon, hjortron, kråkbär, odonbär osv. går fort att plocka och kan ingå i våra måltider när vi är ute och vandrar. Nedanför fjällen, i skogarna, brukar det dessutom vara lätt att hitta de näringsrika maskrosbladen som är goda att knapra på och finns tillgängliga nästan hela sommaren och i början på sommaren kan de ljusgröna skotten på granarna vara en bra källa till energi.

Andra favoritprodukter som gör matplaneringen lite lättare när jag ska till fjälls är algpulver och frystorkad frukt. Alger som Spirulina och Chlorella är kända för att innehålla stora mängder essentiella näringsämnen och finns både i form av torkat pulver eller som piller. Själv brukar jag packa med spirulinapiller, då de är smidigare att hantera än pulvret, som består av 100% spirulina-alg och fungerar som ett litet paket av koncentrerad näring. Dessa väger nästan ingenting och tar knappt någon plats i ryggsäcken men kan göra en stor skillnad när det gäller att hålla energin och hälsan på topp där ute.

Vill du verkligen packa lätt så är frystorkat det ultimata, denna mat väger verkligen näst intill ingenting. Frystorkade jordgubbar och hallon är himmelskt goda och kan antingen blötläggas eller knapras på som de är. Och sist men inte minst, min favorit bland bland den frystorkade maten, Yoconuts frystorkade kokospulver. Blanda detta pulver med lite vatten så har du en söt och krämig instant kokos-yoghurt ute på fjället, och varför inte toppa med lite bär du plockar på plats för att göra det ännu lite lyxigare!

Med hjälp av dessa tips och idéer hoppas jag att du har funnit lite mer inspiration och knep för att ge dig ut på en fjällupplevelse denna höst som lämnar dig full av strålande energi i både kroppen och själen.

Amanda Hallgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s