Meditation, vart ska jag börja?

En av de allra mest värdefulla sakerna jag har lärt mig under åren är, utan tvekan, meditation. Medan jag har provat många vanor och övningar för välmående bara för att sedan tröttna på dem så har denna omtalade och uråldriga teknik följt med mig genom åren och på många sätt lagt grunden till den person jag är idag. Det är ju svårt att tröttna på något som ger så påtagliga resultat som mer energi i kroppen, mental klarhet och en känsla av inre stillhet som jag vet att jag kan hitta tillbaka till när vardagen känns tung eller stressig. Och just det faktum att meditation är så simpelt och kraftfullt på samma gång är det som gjort det populärt över hela världen och som får mig att vilja dela med dig hur du kan börja utöva det redan idag.

“The body benefits from movement, and the mind benefits from stillness.”
Sakyong Mipham

Meditation kan betyda många saker och kan se ut på oändligt många olika sätt men i det stora hela handlar det om en slags fokuserad avslappning för att vara fullständigt närvarande i nuet och uppnå ett djupare tillstånd av varande. Som sagt finns det många olika övningar där vissa är mer tidskrävande och komplexa än andra vilket kan göra det lite svårt att hitta något som passar en själv, framförallt från början. Så vare sig du har mediterat i flera år eller just är påväg att prova det för första gången, här är 3 enkla meditationer du kan börja göra redan idag.

1. Starta smått med 3 minuter
Det viktiga är att du gör det, inte hur du gör det eller hur länge. Om du börjar med endast 3 minuter varje morgon så är det perfekt, du har gjort det viktigaste nämligen att göra det till en vana, och du kan börja bygga på med fler minuter i framtiden när du känner för det. Helt enkelt sätt dig ner, ställ larm på 3 minuter om du har en tid att passa, blunda och fokusera på andningen. Du behöver inte försöka styra andningen utan endast observera dina naturliga andetag och följa dem hela vägen ner i lungorna och ut. Om det hjälper dig att slappna av kan du prova räkna till 10 för varje andetag och sedan börja om på 1 igen tills de 3 minuterna är slut.

2. Öva att känna tacksamhet
För denna meditativa övning behöver du ett papper eller skrivblock och penna. Du kan även tända ett ljus och kanske spela lite avslappnande musik i bakgrunden för göra stämningen lite mysigare. Börja med att blunda och ta tre djupa andetag och försök finna en känsla av tacksamhet inom dig. För att enklare känna tacksamhet kan du först tänka tillbaka på ett specifikt minne som gör dig lycklig, det kan vara något litet eller stort och det kan vara något som hände nyss eller för många år sedan. När du känner dig redo skriver du en etta på papperet och skriver upp allt du känner tacksamhet över just nu, du kan börja med att skriva upp något från det lyckliga minnet du just tänkte på och sedan fortsätta till nummer två. Här behöver du inte stressa fram något, du har all tid i världen så bara slappna av och observera vad som dyker upp (minnen, föremål, känslor, tankar, bilder osv. ) och skriv ner allt. Hur litet, klyschigt eller löjligt det än må kännas, skriv ner det! Om du kör fast eller tappar fokus är det bara att ta tre nya djupa andetag och hitta tillbaka till den där djupa tacksamheten du kände i början av övningen.

3. Mindfulness med gångmeditation
Denna meditativa övning kan du göra på vägen till jobbet om du har möjlighet att gå dit eller kanske samtidigt som du tar en kvällspromenad, gör det gärna i naturen om du har möjlighet. Detta är en meditation i rörelse där det gäller att vara fullt närvarande här och nu medan du går. Observera det du ser omkring dig och istället för att namnge det du ser försök fokusera på de färger, former och mönster som visar sig. Lyssna till ljuden omkring dig, det kan vara ljudet av fågelsång, av vinden som får trädens löv att sjunga eller ljudet av dina fötter när de landar på marken. Känn in dofterna omkring dig, av granbarr, fallna löv eller blöt asfalt och känn in hur luften känns mot din hud. Uppmärksamma det utan att döma det för under gångmeditationen får allt existera och allt är okej. Observera det yttre men även det inre, låt alla känslor och tankar som vill träda fram göra det. Här behöver du inte lägga in några värderingar av vad som är bra eller dåligt utan endast acceptera det som dyker upp och fortsätt vara närvarande i din kropp och dina sinnen.

Amanda Hallgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s