6 smarta julklappstips

Julen är snart här med sina kryddiga dofter, lugna musik och mysiga belysning. Den tiden på året då vi handlar mest prylar och samtidigt gör vetskapen om plastfyllda hav och nedskräpade skogar att man börjar undra om det går att minimalisera och göra sin jul mer miljövänlig utan att mista julkänslan.

Men oroa dig inte för jag kan glatt meddela att självklart går det! Och för att du ska slippa tänka igenom dina julklappsinköp lite extra så har vi redan gjort det år dig. Här är 6 meningsfulla julklappstips som känns värdefulla både för dig och jorden.

1 Naturliga skönhetsprodukter

Hudvård, hårvård, smink och liknande är ju enkla presenter att ge bort så varför inte bara byta ut det till produkter som varken är skadliga för naturen eller din hälsa. Idag finns det så otroligt många märken med produkter som är både naturliga och fria från djurdelar och på bilden kan du se några ögonskuggor från sminkmärket Inika som är både ekologiska och veganska.

2 Ge en upplevelse

I en tid då vi överkonsumerar prylar och saker som används några gånger för att sedan hamna på någon sophög är det utmärkt att passa på att ge bort en upplevelse istället. Ge bort en massage, kursplats, konsertbiljetter eller biobiljetter och ge personen du bryr dig om en upplevelse som ger glädje till själen.

3 Köksredskap i trä

Hjälp varandra att plastbanta med gåvor i trä, glas och metall. En bra början till den som vill börja dra ner på sin användning av plast är att istället använda köksredskap som slevar och skärbrädor i trä. Även glas- och metallredskap gör utmärkta miljövänliga julklappar som metallsugrör, glasskålar eller varför inte en take away kaffemugg i bambu?

4 Naturliga ljus

Något av det mysigaste med vintern tycker jag iallafall är alla levande ljus och vad passar då bättre än att ge bort ett naturligt ljus i exempelvis soja- eller rapsvax, antingen att köpa färdiga ljus eller göra ett eget för den som känner sig lite kreativ.

5 Skapa eget

Appropå att göra eget, det kanske allra mest naturliga och meningsfulla måste väl ändå vara att göra något eget. Detta behöver inte alls vara så avancerat som det låter, saker som egen granola eller badsalt med eterisk olja (det på bilden är gjort med Joy Essential Oil från Young Living) finns det tusentals recept av på internet och till den som kan virka är det kanske passande att i år virka något speciellt till dina nära och kära.

6 Presentkort och välgörenhet

Det är alltid ett säkert kort med presentkort på en butik som du vet att någon tycker om så kan personen handla något som den verkligen vill ha och behöver. Och för att göra det ännu lite mer betydelsefullt så kan du ge bort ett fadderskap eller en donation i någons namn för ett syfte du vet att personen bryr sig om. Själv fick jag till exempel ett fadderskap på Gotlands djurfristad som gåva härom året och blev som djurvän självklart överlycklig.

Känslan av meningsfullhet i vardagen är så viktig för att vi ska känna oss inspirerade och visst är det fiffigt att kombinera denna känsla av att bidra till världen med den där magiskt juliga känslan när vi utbyter gåvor? Med dessa julklappstips önskar jag er en inspirerande, energigivande jul med en julkänsla av djupare mening.

Amanda Hallgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s