5 tips för den ultimata kvällsrutinen

Visst är en hälsosam morgonrutin viktig för en fortsatt härlig dag (du kan läsa vårt inlägg om morgonrutiner här) men det som kan vara lätt att glömma är att vår start på dagen påverkas dessutom av hur kvällen innan ser ut. Så nu är det dags för 5 enkla kvällsrutiner som kommer göra din kväll harmonisk och din morgondag fantastisk!

Alla dessa tips är relevanta men om det känns för stort att börja med allt på en gång så uppmuntrar jag dig verkligen att välja ut bara en sak, den som känns lättast, då är du redan en bra bit på väg.

1. Förbered maten

Ta för vana att planera och förbereda morgondagens frukost och lunch innan du sätter dig tillrätta i soffan, när vi väl hamnar där så är det svårt att ställa sig upp och komma igång igen. När du ändå lagar middag, se till att laga lite extra och lägg över i en burk så har du färdig lunchlåda till imorgon. Och om du inte vill laga färdig frukost till imorgon kan det åtminstone underlätta att börja förbereda den dagen innan. Plocka fram blåbär, banan eller hallon ur frysen att tina över natten och kanske kärna ur några dadlar så är det bara att mixa ihop det på morgonen för en uppiggande och näringsrik frukost.

2. Fixa outfiten på kvällen

När vi ändå pratar om att underlätta till nästa morgon, välj ut och lägg fram exakt vilka kläder du vill ha på dig imorgon. Att lägga 5 minuter av vår kväll på detta har vi råd med medan hela 5 minuter på morgonen innan vi ska till jobbet eller skolan kan kännas klart mycket mer dyrbara. Har du barn kan du dessutom passa på att välja ut kläder åt dem så slipper du stressa med det innan jobbet. Och som bonus, om du har för avsikt att träna nästa morgon kan du även lägga fram träningskläder så blir du påmind och peppad nästa dag.

3. Stäng av dator och tv en timme innan du går och lägger dig

Denna rutin kan vara svår från början men är helt klart värd att prova då det kan göra underverk för vårt sinnestillstånd när det är dags att gå och lägga sig. Att sitta framför en skärm kan vara ansträngande för en hjärna som redan har jobbat hela dagen. Sån tur är finns det andra saker vi kan göra på kvällen som verkligen hjälper oss att släppa på eventuell stress vi har burit på under dagen och varva ner för en god natts sömn. Om du känner att du har tid och möjlighet är det till exempel utmärkt att passa på och ta ett bad. Tänd några ljus och droppa i några droppar lugnande eteriska oljor för en riktigt avslappnande upplevelse. Andra fina saker att göra för att varva ner är att läsa, skriva dagbok (och skriv då ner några saker du är tacksam över från dagen så får dagen verkligen ett positivt avslut), gå på en kort promenad eller lägg 5 minuter på en enkel meditation.

4. Gör en plan för imorgon

Av alla saker på den här listan måste jag säga att detta nog är min favorit. För en sak som kan göra mig riktigt stressad och därmed inte så effektiv på morgonen är när jag vet att jag har massor att uträtta under dagen men är inte helt klar över exakt vad och vart jag ska börja. Att ha allt detta snurrandes i huvudet är helt onödigt, ohälsosamt och näst intill omöjligt. Så för att göra livet lite lättare för oss själva kan vi bara skriva ner det så har vi det på ett papper istället för att det ska ta plats i huvudet, och för att vara extra förberedd gör vi det dessutom kvällen innan. Detta behöver inte ta lång tid alls, börja helt enkelt med att skriva ner allt du har att göra och skriv ner allt du kommer på, både jobbrelaterat och det du har att göra privat. När du känner att du har fått ner på papper allt du har gått och burit på är det dags att börja prioritera vad som är viktigast och mest brådskande och skriva ner sakerna i den ordningen. På så vis när dagen väl börjar vet du exakt vad du ska göra och vart du ska börja. Och om du skulle köra fast är det bara att hoppa till nästa punkt för att sedan gå tillbaka och försöka igen. Oroa dig inte om du i slutet på dagen inser att du inte hunnit med allt på listan, det är bara att ta omtag imorgon istället, för jag kan garantera att du har fått klart mycket mer gjort än om du inte hade gjort någon plan för dagen alls.

5. Eteriska oljor

När det väl är dags att sova är ju det ultimata om vi går och lägger oss med en känsla av lugn i kroppen, somnar snabbt och sedan sover djupt natten ut. Hur bra vi sov under natten kanske är det som avgör mest hur nästa dag kommer kännas och ett av de mest effektiva medlen som jag har stött på för att snabbt få ro i kroppen är att använda sig av teraputiska eteriska oljor. Dessa oljor bär med sig ämnen och dofter från växter som kan ha en otroligt lugnande och återhämtande effekt på kropp och sinne.  Smörj in en droppe på handlederna eller under fötterna, andas in några andetag från flaskan eller droppa en droppe på kudden och om du har en diffuser är det utmärkt att köra den under natten. För att varva ner och sova gott rekommenderar jag att använda dessa oljor:

• Lavendel
• Cedarwood
• Frankincense

Amanda Hallgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s