Skriker din kropp efter en detox?

Ingen sjukdom kan överleva i en kropp som är ren på insidan.

Rensa ut gifter från kroppen, bli piggare och gladare, minska risk för inflammationer och förkylning, gå ner i vikt, få klarare tankar och minne samt ett jämnare humör. Detta är bara några av de fantastiska resultat du kan få av en så kallad detox.

Detox skulle kort och enkelt kunna förklaras med att tänka sig kroppen som en skål fylld med lera, jord och smuts. Denna smuts kommer från avgaser, tillsatser och giftiga ämnen i maten, stress och annan negativ inverkan på kroppen. Börjar du nu hälla rent vatten i skålen kommer den bara svämma över och vattnet rinner ner på sidorna av den. Om vi istället rensar och rengör skålen först så gör vi plats för det klara rena vattnet och kan börja fylla den på nytt. När vi först rengör, det vill säga detoxar, kroppen kommer den kunna ta upp mer näring och processa maten som vi äter mycket bättre, vi hanterar stress bättre, drar mer nytta av fysisk träning och håller oss mer friska.

Den supereffektiva varianten, Juicefasta
Kroppen har en fantastisk läkningsförmåga, tänk den kan ju till och med läka ben som har gått av och sakta men säkert läka sår i huden så varför skulle den inte dessutom kunna läka ut allt från bekämpningsmedel och föroreningar till virus och infektioner? En av grundprinciperna när det gäller detox är att på olika sätt ge kroppen rätt förutsättningar för att faktiskt kunna göra det som den är så bra på, att läka sig själv. När vi fastar med färskpressade juicer gör vi just det, vi sköljer kroppen med högkoncentrerad näring som ger kroppen allt som den behöver för att fungera rätt. Då juice dessutom är otroligt lättsmält kan kroppens energi gå mer till läkningsprocessen istället för matsmältning när du detoxar med denna metod.

Den enklare varianten, 16:8
I dagens samhälle äter vi mycket svårsmält mat som det tar kroppen flera timmar att processa och med våra matvanor av att äta hela dagen innebär det att vi stoppar in ny mat i kroppen innan den ens är klar med att smälta den förra. Detta innebär att delar av maten som inte blev färdigsmält ligger kvar och ruttnar i kroppen vilket skapar den perfekta miljön för att virus, svamp, mögel, parasiter och dåliga bakterier ska frodas. Genom blodomloppet sprids dessutom ämnen från den ruttnade maten till andra delar av kroppen där de orsakar ohälsa som kan växa under åren.

16 : 8 innebär att vi äter i 8 timmar och sedan fastar i 16 timmar varje dygn, alltså till exempel äta mellan 12.00 och 20.00 eller 10.00 och 18.00. På så vis får kroppen tid att vila från att smälta maten vi äter och energin kan istället läggas på att läka och rensa ut alla olika gifter vi har fått i oss. Men oroa er inte, det är inte så svårt som det låter för majoriteten av tiden som vi fastar så sover vi ändå! På morgonen innan du börjar äta kan du dessutom dricka sådant som är snabbsmält som citronvatten och grönsaksjuice. Kom ihåg att för att det ska funka behöver du fortfarande mata kroppen med sådant som den mår bra av och som går snabbt att processa. Detta är alltså främst färska frukter och grönsaker, mat som innehåller mycket vatten. Försök att endast äta tyngre mat som bönor, ris och havre en måltid om dagen.

Den färgglada varianten, Raw food!
Precis som den första metoden så går detta ut på att tillföra så mycket näringsämnen och så lite gifter som möjligt till kroppen. Denna variant kan dock vara lite enklare då man faktiskt äter mat men bara ser till att det är mat som kommer från växtriket och är helt rå då många näringsämnen är värmekänsliga och förstörs därför när vi hettar upp maten. Det innefattar alltså råa grönsaker, frukter, rötter, bär, örter, baljväxter, alger, nötter och frön. Som vi lärt oss av de tidigare varianterna så är det dessutom mat som innehåller mycket vatten som är mest effektivt för vårt matsmältningssystem och rawfood består ju främst av just frukt och grönsaker. Kom bara ihåg när du detoxar att försöka äta så naturligt och ekologiskt som möjligt, för självklart blir det svårare för kroppen att rensa ut gifter om vi fortsätter att fylla på nya.

Detox är för många det första och mest effektiva sättet att komma in på ett nytt spår och komma i balans vad gäller hälsan. Det handlar om att skapa en grund för att kroppen ska ta till vara på den energi och näring vi tillför och för att vi med ett klarare sinne och balanserade känslor kan ta säkrare och sundare beslut. Så när livet ger dig citroner, gör en utrensande citronjuice och se detoxens mirakulösa verkan!

Amanda Hallgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s